Sunday, March 13, 2011

Het Magisch mooie leven van een Zeeschildpad


Hallo Kinderen van de Basisschool groep 3.
Mijn naam is Jerrel Feller. Ik ben een bioloog. weet iemand wat dat is? Niemand? niet allemaal tegelijk. Ok een bioloog is iemand die zich bezig houd met biologie. Eigenlijk ben ik net als Charles Darwin maar dan donkerder, meer van deze eeuw en vooral ik ben NIET! dood.

Vandaag ga ik jullie het verhaal vertellen van Jarninho. Jarninho is een Dermochelys coriacea. Weet iemand wat een Dermochelys coriacea is?....................... Niemand? Jullie kinderen worden ook steeds dommer heh niet te geloven. Dat is een Zeeschildpad.

Het verhaal begint 40 jaar geleden. De moeder van Jarninho, genaamd moeder. zwemt rond in de ocean ze heeft zojuist het water bereikt. velen van haar broertjes en zusjes hebben veilige water van atlantische ocean ook veilig bereikt. anderen waren minder gelukkig en hebben het helaas niet gehaald.

39 jaar lang zwemt ze met de warme stroming mee van de Atlantische ocean. In het begin van haar jonge leven heeft ze nog erg veel natuurlijke vijanden. Zoals haaien. Barracudas. Orka's en De mens. Doordat ze in visnetten terecht komen stikken ze en sterven. Dat is heel erg om te zien. Nadat ze zich 39 jaar lang heeft ontwikkeld van een klein schildpadje tot een grote volwassen zeeschildpad van bijna 2 meter lang. Komt ze weer terug op het strand waar haar leven begon. Een paar maanden daarvoor is ze enorm te grazen genomen een mannetjes zeeschildpad genaamd Dwain. Hij heeft haar bevrucht in wonderbaarlijk paringsritueel dat begon met een simpelse PSSSSS PSSSSSS eeey schatje! eeeey eeeey HOER!!!. Deze vleiende woorden kon ze natuurlijk niet weerstaan en viel als een blok voor de charmes van dwain. Die haar vervolgens alle hoeken van de oceaan liet zien. Alsof ze Jenna jameson was. De DVD ligt trouwens in Elke Biologische Tree huggers winkel. Naast Good dolphins gone bad. Orca Free's His Willy. Anyway ze schuift zichzelf op het strand met een verbazinwekkende hoge snelheid van 1 kilometer per dag. Dat is ongeveer de snelheid van oma. ze graaft een kuil met haar vinnen en pompt daarin 10 ronde eitjes die ongeveer zo groot zijn als een pingpong bal. Vervolgens Bedekt ze de kuil met zand. En gaat er weer vandoor om weer verder in de Ocean de schildslet uit te hangen.

In 3 maanden ontwikkeld het embryo zich in het ei tot een echte mini zeeschildbad. Alle voedingsstoffen die hij nodig heeft zitten in het ei. Door het tropische klimaat op de Bahama's blijven de eitjes warm en kunnen de kleine schildpadjes zich goed ontwikkelen.

Na de 3 lange maanden. zijn de jonkies te groot geworden voor het ei en beginnen de lederachtige schaal te doorbreken met hun eitand. Deze tand valt er na een dag af. Waarom dit gebeurd weet ik niet. En ik wil hier ook geen vragen over want ik weet t niet en dan gaat mijn ego en zelfvertrouwen omlaag.
Als Jarninho 1maal uit zijn ei komt is het een race tegen de klok en de elementen. Door het magnetische veld in de aarde weten de jongen instinctief de ocean te vinden. Zo snel als hij kan sprint het kleine schildpadje naar de oceaan. Op weg naar de veiligheid van de Oceaan waar zijn moeder 40 jaar geleden ook haar lange weg naar de volwassenheid begon. hij kijkt niet om naar zijn broertjes of zusjes het gaat alleen om zichzelf(de egoistische klootzak)
En daar is de Ocean dan, eindelijk veilig en wel. prachtig dit verschijnsel.Daar is de 1e golf al die hem mee zal nemen de oceaan in. Hij komt steeds dichterbij. Prachtig om dit te zien.
En plotseling! Bam!! Hij word word gegrepen door een Zee arend. Die trekt zijn kop eraf en eet hem op en Jarninho is Dood!Moraal van t verhaal. Life isn't Fair. get used to it!

zijn er nog vragen kinderen?

ps. Ohjah het lichaam bereikte nog wel de oceaan omdat een lichaam nog een minuut blijft leven nadat de kop eraf is. Vervolgens werd het lichaam ook nog opgegeten door een haai met 1 oog en een halve rugvin

1 comment:

  1. Hahahahaha:P nice J! Zo ken ik je verhalen weer haha:P

    ReplyDelete